Online kereshetővé vált a Hadtörténeti Könyvtár teljes gyűjteménye

 

 A Hadtörténeti Könyvtár - országos szakkönyvtár – online katalógusában 2016 októberétől kereshető a teljes szakkönyv állomány. Több mint 5 éves munka során készült el a régi cédulakatalógus anyagának digitalizálása, így az olvasók, kutatók immár bárhonnan böngészhetik a könyvtár hadtörténelmi, hadtudományi ritkaságokat tartalmazó, mintegy 150.000 címes teljes katalógusát.

Az elektronikus nyilvántartások bevezetése előtt keletkezett hagyományos cédulakatalógusok régi ismerősei a könyvtárhasználóknak. A 2000-es években széles körben elterjedt elektronikus könyvtári katalógusok mellett azonban sok helyen a mai napig egyfajta kettős nyilvántartás létezik: a régi cédulakatalógus és az újabb, általában már online is elérhető elektronikus.

Előbbi „felszámolása” és egyben utóbbival történő egyesítése hosszadalmas, munkaigényes feladat, amely során különös figyelmet kell fordítani az esetleges adatvesztések elkerülésére –az online katalógus nem tartalmazhat kevesebb adatot az könyvekről, mint a korábban használt cédulák.

A "Múzeumi könyvtárak a digitális korban..." című uniós pályázat (TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0024) segítségével 2010-ben megindított, 6 évig tartó projekt során a Hadtörténeti Könyvtár munkatársai külsős szakemberek bevonásával a könyvtár korábbi nyilvántartását feldolgozva hozták létre a teljes állomány online katalógusát, melyben így egyaránt kereshetővé vált a közel 20.000 katonai szabályzat, és a 5800 darabos 1851 előtti régi könyv gyűjtemény. A bővített szolgáltatással a portálon már akár otthonról előjegyezhető a Hadtörténeti Könyvtár teljes gyűjteménye. Dr. Andaházi Szeghy Viktor őrnagy könyvtárvezető szerint a kiterjesztett szolgáltatással várhatóan növekedni fog a könyvtár látogatóinak száma, és a kiszolgálás gyorsasága, minősége.